Η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει εδώ και δυο εβδομάδες έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα στους δρόμους της Ισπανίας. Εν τω μεταξύ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι τελευταίοι τουρίστες που βρίσκονταν ακόμη στον δημοφιλή προορισμό, τη Μαγιόρκα, πριν η χώρα παραδοθεί και αυτή στο έλεος της θανατηφόρας πανδημίας.
Πότε θα αρχίσουν να επιστρέφουν και πάλι οι πρώτοι τουρίστες, είναι το ερώτημα που απασχολεί αυτές τις μέρες τους κατοίκους του «17ου γερμανικού κρατιδίου», όπως αποκαλούν συχνά οι Γερμανοί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Ο κορωνοϊός κατέδειξε ότι το μεγάλο ατού του νησιού είναι την ίδια ώρα και η αχίλλειος πτέρνα του, εξηγεί ο οικονομολόγος Άντονι Ριέρα. «Το μεγάλο μέρος της οικονομίας μας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Βαλεαρίδες Νήσοι να συγκαταλέγονται στις περιοχές εκείνες της Ισπανίας που καταγράφουν τις πιο δραματικές οικονομικές συνέπειες».
Απώλειες ύψους 1,4 δις
Ο καθηγητής έβαλε στο μικροσκόπιο τις απώλειες που συνεπάγεται το κλείσιμο των ξενοδοχείων στα νησιά των Βαλεαρίδων. Παίρνοντας ως βάση υπολογισμού τα στοιχεία Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου 2019, εκτιμά ότι οι συνολική ζημία για ξενοδόχους, μεταφορικές εταιρίες και εστιάτορες θα κυμανθεί στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Σε αντίθεση με βιομηχανικούς οικονομικούς χώρους εδώ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Καταρχάς θα πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι ζήτηση», εξηγεί ο οικονομολόγος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Και η ζήτηση αυτή, όπως εκτιμά, δεν πρόκειται να αυξηθεί τόσο σύντομα. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα επικρατήσει μια μακρά φάση ανασφάλειας των ταξιδιωτών ενώ προμηνύει και μια μεγάλη περίοδο αποταμίευσης από πλευράς των καταναλωτών που θα πλήξει κυρίως τα ταξίδια.
Πάνω από 200.000 εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο
Από τον τουριστικό αυτό προϋπολογισμό όμως εξαρτώνται οι περισσότεροι κάτοικοι της Μαγιόρκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της περιφερειακής κυβέρνησης πάνω από 200.000 εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου εργασίας. Το συνδικάτο UGT ανεβάζει τον αριθμό στις 400.000, που σημαίνει ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων στις Βαλεαρίδες εξαρτώνται πλέον από τα προγράμματα κρατικής βοήθειας.
Από την περασμένη Πέμπτη όλα τα ξενοδοχεία της Μαγιόρκα είναι πλέον κλειστά. 13 ξενοδόχοι στη δημοφιλή Πλάγια ντε Πάλμα δώρισαν τρεις τόνους τροφίμων αλλά και προϊόντα υγιεινής σε οργανώσεις αρωγής. Έμπρακτη αλληλεγγύη επέδειξε και ο Ξενοδοχειακός Σύνδεσμος FEHM, δωρίζοντας σε νοσοκομεία γάντια, προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά.
Πέρα από έξι καταλύματα για υγειονομικό προσωπικό που έχει έρθει από την ηπειρωτική χώρα, στην Πάλμα παραμένει ανοιχτό μόλις ένα ξενοδοχείο. Οι υγειονομικές αρχές μετέτρεψαν τον συνεδριακό χώρο του «Palma Bay» σε πρόχειρο νοσοκομείο. Σε περίπτωση που προκύψουν ελλείψεις νοσοκομειακών κλινών, θα μπορούσαν να νοσηλευτούν εκεί έως και 250 ασθενείς, με ελαφρά όμως συμπτώματα.
«Η Μαγιόρκα σε περιμένει»
Μέχρι στιγμής όμως το σενάριο αυτό φαντάζει πολύ μακρινό. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα οι Βαλεαρίδες μετρούν σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Την περασμένη Δευτέρα τα νησιά κατέγραφαν 37 νεκρούς, 1.000 κρούσματα και 100 ασθενείς που έχουν ήδη ιαθεί. Την ίδια ώρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτική πορεία.
Η γεωγραφική θέση των νησιών βοηθά αναμφίβολα στον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης. Οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Στο αεροδρόμιο της Πάλμα, όπου το καλοκαίρι προσγειώνονται κανονικά δεκάδες αεροπλάνα την ώρα, πραγματοποιούνται πλέον απλώς ορισμένα δρομολόγια προς την ηπειρωτική χώρα.
Εν τω μεταξύ πάντως οι Ισπανοί αναπροσαρμόζουν την τουριστική προβολή της χώρας. «Ξεπεράσαμε την κρίση μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011, θα ξεπεράσουμε και αυτή», δηλώνει με αισιοδοξία ο επικεφαλής Τουρισμού του δημοτικού συμβουλίου της Μαγιόρκα Αντρέου Σέρα. Όταν περάσει η πανδημία θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά και οι τουρίστες, όπως λέει. Γι΄ αυτό και ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός έχει ξεκινήσει ήδη νέα ηλεκτρονική διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα: «Η Μαγιόρκα σε περιμένει όταν όλα αυτά θα έχουν περάσει».
Αλεξάνδρα Βιλμς (dpa)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
DW