Στην εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία μέσης γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης προχωρά από σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), προκρίνοντας την παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ηλίας Μαρκάτζιης, Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Ο κ. Μαρκάτζιης εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι στην εγκύκλιο, που δόθηκε σήμερα στα σχολεία που εμπίπτουν στην εν λόγω νομοθεσία, υπογραμμίζεται η σημασία της αξιοποίησης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ώστε να γίνει αντιληπτός ο στόχος της ρύθμισης αυτής και να καταλάβουν τα παιδιά τι προβλέπει η νομοθεσία και ότι αυτή εφαρμόζεται επειδή κρίνεται πως θα είναι προς όφελός τους.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτζιη, πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν προκρίνεται η επιβολή ποινών στους μαθητές, αλλά θα γίνει προσπάθεια για καλλιέργεια κουλτούρας, που θα οδηγήσει τους μαθητές σε μία πιο υγιή σχέση με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο ίδιος σημείωσε, εξάλλου, ότι η νέα νομοθεσία αφορά μόνο στον χρόνο του διαλείμματος, καθώς η απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου στις αίθουσες διδασκαλίας έχει εφαρμοστεί από χρόνια.
Ερωτηθείς για τις οδηγίες, που έχουν λάβει οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επιφορτίζονται και με τον έλεγχο και με την εφαρμογή της νομοθεσίας, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι τους έχει ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν την πειθώ, να κάνουν παρατηρήσεις και να εξηγούν στους μαθητές τη νομοθεσία και την υποχρέωσή τους να την εφαρμόσουν. Στόχος, όπως είπε, είναι η μεταβατική αυτή περίοδος να εξελιχθεί ανώδυνα και χωρίς τιμωρίες.
Παράλληλα, το ΥΠΑΝ ενθαρρύνει τα σχολεία να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης για τα προσωπικά αντικείμενα κάθε μαθητή με ασφάλεια, καθώς η νομοθεσία προσβλέπει ότι τα τηλέφωνα πρέπει να μένουν στις τσάντες και να μην είναι εύκολα προσβάσιμα από τους μαθητές. Επίσης, γίνεται και προσπάθεια για δημιουργία πιο υγιών διεξόδων απασχόλησης για τους μαθητές κατά την ώρα του διαλείμματος, είπε ο κ. Μαρκάτζιης.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιορισμοί για τη χρήση κινητών από τους εκπαιδευτικούς, σημείωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση για τους εκπαιδευτικούς, καθώς πρόκειται για ενήλικες που βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, όμως αποθαρρύνονται από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι συνιστά ηθική υποχρέωση των εκπαιδευτικών να δώσουν το καλό παράδειγμα και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής.
Τέλος, ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε μεμονωμένα σχολεία, στο πλαίσιο του κανονισμού εσωτερική λειτουργίας, πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας και λειτουργεί ομαλά. Εξάλλου, σημείωσε, η νομοθεσία προνοεί ότι όταν το παιδί έχει συγκεκριμένη ανάγκη και πρέπει να επικοινωνήσει μέσω του τηλεφώνου του, μπορεί να το κάνει.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι και με αυτήν τη νομοθεσία, όπως και με άλλες που έχουν εφαρμοστεί, τις πρώτες μέρες πάντα υπάρχει κατανόηση από πλευράς των εκπαιδευτικών. προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που παρατηρηθεί επανάληψη της παράβασης από κάποιο μαθητή, θα αρχίσουν να επιβάλλονται και οι ποινές που προβλέπει η νομοθεσία, οι οποίες κυμαίνονται από κοινωνική εργασία μέχρι αποβολή.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου έχουν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα να διεξάγουν ελέγχους για την τήρηση του κανονισμού. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Μαρκάτζιης σημείωσε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ευθύνη όλου του προσωπικού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ