
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η UNESCO πρόσθεσε επίσημα 26 νέα μνημεία στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς 2025, αναγνωρίζοντας τοποθεσίες εξαιρετικής πολιτιστικής, φυσικής και μικτής σημασίας.
Τα πρόσφατα εγγεγραμμένα μνημεία περιλαμβάνουν 21 πολιτιστικά, 4 φυσικά και 1 μικτό χώρο, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα αφηγήσεων, από αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια και ιερές διαδρομές των ιθαγενών έως χώρους οικολογικής σημασίας και οδυνηρής συλλογικής μνήμης.
Τα παραμυθένια κάστρα της Γερμανίας κερδίζουν την πολυαναμενόμενη αναγνώριση
Μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες είναι το σύνολο των βασιλικών κάστρων του 19ου αιώνα που χτίστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο Β’ στη Γερμανία.
Το Νόισβανσταϊν, το Χέρενκιμζεε, το Λίντερχοφ και το κάστρο Σάχεν αποτελούν εδώ και καιρό πόλο έλξης τουριστών, θαυμάζοντας την περίτεχνη αρχιτεκτονική τους και τον ιδιότροπο σχεδιασμό τους.
Το Νόισβανσταϊν, ειδικότερα, ενέπνευσε το εμβληματικό κάστρο της Disney και παραμένει ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα στην Ευρώπη.
Με την αναγνώριση από την UNESCO, αυτά τα κάστρα εντάσσονται πλέον στο παγκόσμιο μητρώο πολιτιστικών εμβλημάτων, ενισχύοντας τη σημασία τους όχι μόνο ως αισθητικά αριστουργήματα αλλά και ως ιστορικά σύμβολα ρομαντισμού και εθνικισμού στην μεταναπολεόντεια Ευρώπη.
Οι τόποι γενοκτονίας στην Καμπότζη γίνονται χώροι παγκόσμιας μνήμης
Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την εξελισσόμενη προσέγγιση της UNESCO στην πολιτιστική κληρονομιά, τρεις πρώην χώροι των Ερυθρών Χμερ το Μουσείο Γενοκτονίας Τουόλ Σλένγκ, τα πεδία εξόντωσης Τσόουνγκ Εκ και η φυλακή M-13- έχουν εγγραφεί υπό τον συλλογικό τίτλο «Μνημεία στην Καμπότζη: Από κέντρα καταστολής σε χώρους ειρήνης και περισυλλογής».
Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τοποθεσίες που συνδέονται με την εποχή της γενοκτονίας στη Νοτιοανατολική Ασία συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Καμπότζη υποδέχτηκε την ανακοίνωση με εθνικές τελετές, αναδιατυπώνοντας αυτά τα κάποτε φοβερά μέρη ως βασικά στοιχεία μνήμης και θεραπείας.
Τα φρούρια Μαράτα της Ινδίας αποκτούν παγκόσμια φήμη
Εγκρίθηκε επίσης η υποψηφιότητα της Ινδίας για τα «Στρατιωτικά Τοπία Μαράθα», αναγνωρίζοντας δώδεκα ιστορικά φρούρια σε λόφους σε όλη τη Μαχαράστρα και την Ταμίλ Ναντού.
Αυτές οι οχυρώσεις ήταν κρίσιμες για τα αμυντικά και διοικητικά συστήματα της Αυτοκρατορίας Μαράθα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα και παραμένουν εμβληματικά της περιφερειακής αντίστασης στην αποικιακή δύναμη.
Η καταχώριση έγινε δεκτή με υπερηφάνεια στην Ινδία, ιδιαίτερα στη Μαχαράστρα, αλλά προκάλεσε επίσης ανησυχία από ορισμένες τοπικές κοινότητες, φοβούμενες περιορισμούς ή εκτοπισμό κοντά στις προστατευόμενες ζώνες.
Μια ποικιλία πολιτιστικών χώρων
Οι φετινές πολιτιστικές επιγραφές εκτείνονται σε πέντε ηπείρους και περιλαμβάνουν ιερά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, αποικιακές ιστορίες και προϊστορική τέχνη. Η πλήρης λίστα των νέων πολιτιστικών χώρων περιλαμβάνει:
- Μνημεία της Καμπότζης (Καμπότζη) – Μνημεία της εποχής της γενοκτονίας που πλέον αναγνωρίζονται για τη μνήμη και την ειρήνη.
- Στρατιωτικά Τοπία Μαράτα (Ινδία) – Δώδεκα φρούρια που αποτελούν παραδείγματα ιθαγενούς στρατιωτικής αρχιτεκτονικής.
- Βασιλικά Ανάκτορα του Λουδοβίκου Β΄ (Γερμανία) – Κάστρα που ενσαρκώνουν τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό του 19ου αιώνα.
- Αυτοκρατορικοί Τάφοι Ξιξιά (Κίνα) – Μαυσωλεία της Δυτικής δυναστείας Ξια στη Νινγκσιά.
- Μεγαλιθικά μνημεία του Καρνάκ και του Μορμπιάν (Γαλλία) – Προϊστορικοί όρθιοι λίθοι και ευθυγραμμίσεις.
- Σάρδεις και Λυδικοί τύμβοι (Τουρκία) – Αρχαιολογικά ευρήματα της λυδικής πρωτεύουσας και βασιλικών τάφων.
- Κοιλάδα Χοραμαμπάντ (Ιράν) – Προϊστορικές και πρωτοϊστορικές τοποθεσίες στο δυτικό Ιράν.
- Διαδρομή προς Γουιξάρικα (Μεξικό) – Ιερή διαδρομή προσκυνήματος των ιθαγενών Γουιξάρικα.
- Πετρογλυφικά του Μπανγκουτσόν (Δημοκρατία της Κορέας) – Βραχογραφία που χρονολογείται πάνω από 7.000 χρόνια πριν.
- Αποικιακή Υπερισθμιακή Διαδρομή (Παναμάς) – Ένα ιστορικό μονοπάτι που συνδέει τις ακτές της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
- Αρχαιολογικό Σύνολο Πορτ Ρόγιαλ (Τζαμάικα) – Ερείπια μιας βυθισμένης αποικιακής πόλης.
- Πολιτιστικό Τοπίο Ντάι-Γκίντ-Μπι (Καμερούν) – Οικισμοί με αναβαθμίδες και τελετουργικοί χώροι στα Όρη Μαντάρα.
- Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (Μαλαισία) – Μια δασική πανεπιστημιούπολη και προστατευόμενη περιοχή της αποικιακής εποχής.
- Παλαιοτοπία Φάγια (Τσαντ) – Μια ερημική τοποθεσία που δείχνει πρώιμη ανθρώπινη προσαρμογή.
- Σπήλαιο Σουλγκάν-Τας (Ρωσική Ομοσπονδία) – Σπήλαιο με παλαιολιθικές βραχογραφίες και αρχαίες τελετουργίες.
- Πολιτιστικό Τοπίο Όρους Μουλάντζε (Μαλάουι) – Αφροορεινή περιοχή με πνευματική και περιβαλλοντική σημασία.
Φυσικές και μικτές τοποθεσίες ενισχύουν την περιβαλλοντική κληρονομιά
Εκτός από τα πολιτιστικά ορόσημα, η επιτροπή αναγνώρισε τέσσερις νέες φυσικές τοποθεσίες και μία μικτή τοποθεσία για την εξαιρετική οικολογική, γεωλογική και πολιτιστική τους σημασία. Οι νέες φυσικές τοποθεσίες, είναι:
- Χερσόνησος Μουρουτζούγκα/Μπουρούπ (Αυστραλία) – Μια σημαντική περιοχή βραχογραφίας των Αβορίγινων με χιλιάδες χαρακτικά.
- Φαράγγι του ποταμού Περουάτσου (Βραζιλία) – Ένα σύστημα φαραγγιών πλούσιο σε βιοποικιλότητα με αρχαία σπηλαιογραφική τέχνη.
- Μονς Κλιντ (Δανία) – Εντυπωσιακά λευκά βράχια από κιμωλία που σχηματίστηκαν κατά την Εποχή των Παγετώνων.
- Αρχιπέλαγος Μπιγιάγκος (Γουινέα-Μπισάου) – Ένα παράκτιο και θαλάσσιο οικοσύστημα ζωτικής σημασίας για τα απειλούμενα είδη.
- Όρος Κουμγκάνγκ (Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας) – Ένα ιερό βουνό με πολιτιστική και φυσική σημασία.
Με τις προσθήκες του 2025, ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελείται πλέον 1.249 μνημεία σε 171 χώρες, που περιλαμβάνουν 982 πολιτιστικά, 226 φυσικά και 41 μικτά μνημεία.
Οι επιλογές αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη δέσμευση της UNESCO για συμπερίληψη, αναγνωρίζοντας όχι μόνο αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά θαύματα, αλλά και ζωντανές παραδόσεις, πνευματικά τοπία και δύσκολες ιστορίες.